Apa itu Kolesterol ?
- Kolesterol merupakan sejenis lemak, bahan seperti lilin yang di hasilkan oleh hati bagi melindungi saraf, menghasilkan membrane dan beberapa jenis hormone.
- Walaubagaimanapun, kolesterol yang berlebihan boleh melekat pada dinding arteri-arteri dan membentuk plak yang selalunya akan membawa kepada penyakit arteri koronori (jantung).
- Kebanyakan kolesterol adalah di bentuk oleh badan kita, hanya sebahagian kolesterol datang daripada sumber makanan seperti telur , daging dan makanan tenusu.
- Lipoprotein ketumpatan rendah (LDL)-Kolesterol buruk
- Lipoprotein ketumpatan tinggi (HDL)-Kolesterol baik
- Trigliserida Merupakan lemak yang kebanyakkan didapati daripada makanan.
- Lipoprotein ketumpatan rendah Kurang daripada 3.36 mmol/L*
- Trigliserida Kurang daripada 1.71mmol/L
- Sumber makanan yang mengandungi lemak tepu dan kolesterol yang tinggi.
- Berat badan berlebihan.
- Gaya hidup yang kurang aktif.
- Berumur
- Keturunan
- Merokok
Biasanya tidak ada tanda-tanda atau gejala-gejala terhadap kolesterol tinggi. Oleh itu, ramai orang tidak mengetahui bahawa tahap kolesterol mereka adalah terlalu tinggi.
- Komplikasi bagi kolesterol tinggi adalah seperti berikut :
- Strok
- Tekanan darah tinggi
- Penyakit jantung
- Penyakit buah pinggang kronik
- Lelaki berumur 35 tahun dan ke atas.
- Perempuan berumur 45 tahun dan ke atas.
- Atau sekiranya anda mempunyai factor-faktor risiko seperti berikut :
- Pernah mengalami serangan jantung
- Sejarah keluarga bagi penyakit jantung
- Perokok
- Sejarah mempunyai tekanan darah tinggi dan diabetes (kencing manis)
- Berat badan berlebihan
- Ubah gaya hidup--Bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap sesi, 3 kali setiap minggu.
- Mengurangkan makanan yang tinggi lemak tepu dan kolesterol
- Memilih daging tanpa lemak dan tidak mengambil makanan berlemak.
- Kurangkan penggunaan mentega, marjerin, mayonis dan krim semasa memasak.
- Memilih roti penuh biji-bijian dan bijirin.
- Berhenti merokok kerana merokok boleh merendahkan paras kolesterol HDL (baik) di mana ia mungkin menambahkan risiko anda kepada penyakit jantung.
Sumber : National Kidney Foundation of Malaysia (http://www.nkf.org.my)